HRVATSKI FENIKS 25 GODINA

Dvadesetpet godina traganja za istinom

Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja sa sjedištem u Zagrebu, osnovana je 05. srpnja 1993. godine, te je upisana u Registar udruženja Republike Hrvatske 12. kolovoza 1993. godine pod registarskim brojem 1748, knjiga II.

Cilj osnivanja Udruge bio je organiziranje zajedničkih aktivnosti na pronalaženju i oslobađanju zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, te praćenje ostvarivanja prava njihovih obitelji po postojećim propisima.

Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja ime „Hrvatski Feniks“ nosi od siječnja 1996. godine. Udruga djeluje na cijelom području Republike Hrvatske. Do osnivanja Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u siječnju 1997. godine, djelovala je i kao jedan oblik krovne udruge u organizaciji pojedinih poslova i zadataka iz djelokruga rada udruge.

Udrugu čine roditelji, supruge, djeca, braća, sestre, cijele obitelji zatočenih i nestalih, obitelji onih osoba koje se nalaze na popisu nestalih. Na samom početku udruga je brojala 185 članova, danas udruga ima registrirana 132 člana.

Udruga „Hrvatski Feniks“ je udruga koja se na žalost bavi prošlošću, i to onom prošlošću koja je puna ponosa i ljubavi, ali jednako tako i patnje, žrtava i stradanja. Mi smo naše sinove, očeve, muževe, braću prije više od dva desetljeća sa strepnjom, ali i ponosom ispraćali kada su odlazili u obranu onoga što se zove Hrvatska domovina. Tada smo strahovali da će nam ih vratiti mrtve, stradale u borbama. Tada nismo ni slutili da nam ih neće vratiti, da će ih neprijatelj ubijati i njihova tijela skrivati po šumama i poljima, da će im biti uskraćeno pravo na dostojanstven pokop, a nama pravo na istinu. Nažalost već više od dvadesetpet godina mi tapkamo u mraku tražeći ta dva osnovna ljudska prava: pravo na istinu i pravo na pokop posmrtnih ostataka.

Akcije udruge i dalje traju i neće prestati dok se i posljednja žrtva rataza slobodu Hrvatske ne otkrije i ne sahrani.