OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE RAZMJENE ZATOČENIKA LOGORA BUČJE


16. siječnja, kod Spomen obilježja u Bučju, održana 27. obljetnica stradanja i posljednje razmjene zatočenika logoraša iz logora Bučje. U tom prvom srbočetničkom logoru iz Domovinskog rata na području Hrvatske, od kolovoza 1991. do sredine siječnja 1992. godine prošlo je više od 300 ljudi, uglavnom civila, zatim branitelja i policajaca različite vjeroispovijesti. Najmlađi logoraš Dalibor Šimić te 1991. godine imao je samo 4 godine. Pakao silovanja, premlaćivanja, koji su prolazili tih dana agresije na Republiku Hrvatsku ne želi se sjećati nitko od preživjelih logoraša, ali ono što ih najviše boli je nepoznata sudbina još 22 ljudi koji su prošli neljudske uvjete logora, a među kojima je i predsjednik pakračkog HDZ-a dr. Ivan Šreter.

Kada su u prosincu 1991. godine započele borbe za oslobođenje u Požeštini i zapadnoj Slavoniji, logoraši su preseljeni u Staru Gradišku i neke druge logore, a najveći dio je razmijenjen na Gavrinici u Pakracu na današnji dan 16. siječnja 1992. godine.


Logor Bučje bio je jedan od najzloglasnijih logora. Unatoč teškim sjećanjima, to su bili dani kada se stvarala današnja Republika Hrvatska, nezavisna i slobodna. U spomen na ta ponosna i slavna vremena, na te časne i hrabre ljude, koje nikada ne smijemo zaboraviti, današnjoj komemoraciji u Bučju, malom mjestu između Požege i Pakraca. Nikada ne smijemo zaboraviti na žrtve svih naših branitelja i policajaca, koji su dali svoje živote i svoje zdravlje za slobodu koju danas imamo. Njihove obitelji i njihova žrtva zaslužuje najmanje to. Da ih se nikada ne zaboravi i da ih se bar dostojno pokopa.

Održan memorijalni maraton ˝Stazom mučeništva˝ Pakrac – Bučje
16.01.2019.
Osam Hrvatskih maratonaca, uključujući članove Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, članove Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ te našeg legendarnog maratonca Duška Štrbca, danas je sudjelovalo na memorijalnom maratonu Pakrac-Bučje pod nazivom ”Stazom mučeništva”.Maraton je to koji se u organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Udruge Hrvatski Feniks održava u sjećanje na 16. siječanj 1992. godine, odnosno na dan kad je izvršena posljednja razmjena zatočenika logora Bučje.